Energetika

ČEZ Prodej loni instaloval 537 fotovoltaických elektráren na střechy domácností. Většinu s bateriovými systémy

04. 02. 2020

Instalovaný výkon nových střešních fotovoltaik od ČEZ Prodej dosáhl 2 800 kWp. Bateriových systémů pro ukládání vyrobené energie bylo loni nainstalováno 458.

Zhruba třetina fotovoltaik vyrostla Praze a ve Středočeském kraji, cca deset procent pak na severu Moravy, v Ústeckém kraji a na Plzeňsku. Instalace provádí Tenaur, dceřiná společnost ČEZ Prodej.

„Tahounem zájmu o střešní fotovoltaické elektrárny jsou domácnosti bydlící v okolí hlavního města. Blízko Prahy rostou nové domy a je tu vysoká kupní síla obyvatel. Zájem je i v částech republiky, které se snaží zlepšit kvalitu ovzduší jako v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

ČEZ Prodej se více zaměřuje na sofistikovanější systémy propojené s bateriovými úložišti nebo s tepelnými čerpadly vzduch-voda. Baterie mohou pokrýt jeden až dva dny běžné spotřeby a kombinace s tepelnými čerpadly umožňuje využít vyrobenou elektřinu nejen ke svícení a k pohonu spotřebičů, ale také k vytápění domácností. Tepelných čerpadel loni instalovala společnost 358.

„Využíváme vlastního řídicího systému TENGEO, který umožňuje fotovoltaiku, baterii i čerpadlo jednoduše na dálku ovládat a monitorovat z mobilního telefonu. Navíc se pomocí TENGEO dají ovládat prakticky veškeré spotřebiče v domě nebo klidně i vrata od garáže,“ říká manažer pro čisté technologie ČEZ Prodej Jakub Rous. „Jedna aplikace stačí na všechno, není jich potřeba víc. Aplikace zajistí, že se dům skutečně chová jako celek.“

Aplikace pracuje také s předpovědí počasí a automaticky snižuje energetickou náročnost. Prakticky to funguje tak, že v nočních hodinách dochází k porovnávání aktuální venkovní teploty s denní předpovědí. Pokud je efektivnější topit později, systém nechá vychladnout místnosti o nastavenou hodnotu, která se v komfortu obyvatel prakticky neprojeví, ale výrazně sníží objem spotřebované elektřiny.

Víte že…

  • ČEZ Prodej nabízí službu na klíč, včetně přípravy dokumentace, dotačního poradenství, žádosti o připojení nebo úvěru?
  • Předpokládaná životnost panelů je 30 let a ČEZ Prodej poskytuje záruku 25 let na 80 % výkonu panelů, 15 let na samotné panely, 7 let na střídač s možností prodloužení a pětiletou záruku na práci?
  • Má ČEZ pro FVE má také speciální produkt ELEKTŘINA PRO SOLÁRY s výhodnější sazbou pro výrobce z fotovoltaik?
  • Pro instalaci fotovoltaických elektráren jsou vhodné střechy namířené na jih, na západ nebo na východ? Mohou být jak šikmé, tak rovné, musejí mít jen dostatečnou nosnost.
  • Jeden kilowatt instalovaného výkonu zabere zhruba 6 m2 šikmé střechy a běžný rodinný domek na sobě může mít 3–7 kilowattů panelů? U plochých střech se panely instalují v řadách a je třeba zajistit, aby jedna řada nestínila druhou. Prostorová náročnost tak může být trochu větší.
  • Jedna megawatthodina elektřiny vyrobené z fotovoltaické elektrárny ušetří téměř jednu tunu CO2, která by do atmosféry unikla, pokud by bylo stejné množství elektřiny vyrobeno z klasických uhelných elektráren?
  • Si lidé na střechy nechávají nejčastěji nainstalovat fotovoltaické elektrárny o výkonu okol 5 kilowattů?

 

Více o fotovoltaice od ČEZ:

https://www.cez.cz/cs/sluzby-pro-zakazniky/fotovoltaika.html

Více o bateriových systémech:

https://www.cez.cz/cs/sluzby-pro-zakazniky/cez-battery-box/

Více o TENGEO:

http://tengeo.cz/