20. 01. 2015

Představitelé Kraje Vysočina a společnosti ČEZ podepsali prohlášení o vzájemné spolupráci v oblasti energetiky.

Kromě rozvoje energetické infrastruktury a modernizace či případného rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany se memorandum věnuje také opatřením vedoucím k energetickým úsporám.

„Energetická bezpečnost a soběstačnost v dodávkách elektrické energie je pro nás stěžejní téma. ČEZ je pro nás silným partnerem, se kterým můžeme zlepšit hospodářský rozvoj kraje i pohodlí občanů," vysvětlil důvody pro podpis memoranda Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina. Současně je ČEZ díky elektrárně Dukovany významným zaměstnavatelem v kraji. Součástí jednání proto byla i dohoda na společném postupu při přípravě a realizaci povolovacích řízení potřebných pro dlouhodobý a bezpečný provoz elektrárny.

„Vysočina má naši plnou podporu v projektu Energeticky úsporný kraj. Dokážeme jí nabídnout své odborné know-how i zázemí pro realizaci celé řady energetických řešení na míru," uvádí Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Jedná se například o energeticky úsporná řešení na budovách, optimalizaci soustav centrálního zásobování teplem i veřejného osvětlení, využití kombinované výroby elektřiny a tepla a rozvoj dalších opatření vedoucích k energetickým a finančním úsporám, jako je například optimalizace nákupu energií. Memorandum vytváří prostor pro spolupráci i s dalšími subjekty, například obcemi.

Společnost ČEZ na podzim oznámila změnu své strategie směrem k malé energetice. Vznikla proto společnost ČEZ ESCO, která svým zákazníkům ze segmentu podniků a municipalit nabídne nejen komodity, ale i péči o energetické hospodářství, případně dodávku potřebné technologie. V rámci Skupiny ČEZ se podnikáním v oblasti energetického hospodářství podniků zabývá již několik společností, kromě ČEZ Energetické služby je to také dodavatel malých kogenerací ČEZ Energo. Nedávno je doplnila společnost EVČ zabývající se realizací energetických staveb a projekty energetických úspor.