(Ne)známé

Cesta, při níž poznáte spousty lidí i sami sebe

17. 10. 2017

Je to trochu jiná dovolená, než jakou známe z katalogů cestovních kanceláří.

Hodíte na záda batoh a vypravíte se po stopách poutníků, kteří tuto cestu poprvé absolvovali už v roce 951. Ale zároveň se jedná o cestu, při níž v sobě možná odhalíte něco, o čem jste dosud netušili. Camino de Santiago neboli svatojakubská pouť do západošpanělského Santiaga de Compostela.

Každý rok přiláká tisíce lidí, mezi které se letos v září zařadily i dvě desítky farníků z Brtnice na Jihlavsku. Ti však neabsolvovali celou „tradiční“ osmisetkilometrovou pouť, ale „jen“ 130 kilometrů dlouhou trasu ze Samosu, případně ze Sarrie. Jejich cílem byla katedrála sv. Jakuba, kde jsou uloženy ostatky tohoto Ježíšova blízkého přítele.

Skupinu z Brtnice vedl tamní farář Petr Balát, který prozradil, že se výpravy zúčastnili poutníci ve velkém věkovém rozmezí – zhruba od 18 do 70 let. Navíc ne každý byl vyloženě věřící. Někoho tak lákal náboženský podtext celé pouti, jiný se vypravil za zajímavými zážitky.

„Vztahy však byly vynikající, v celé skupině vládla výborná atmosféra a dohromady se dala velmi dobrá parta,“ uvedl Balát.

Každý ze skupiny mohl jít svým tempem. Ti mladší šli trochu rychleji, a do Santiaga tak dorazili dříve. Autobusem se proto ještě vypravili k mysu Fisterra, který byl ve středověku považován za konec světa. Zde mimo jiné objevili i cedulku připomínající, že až sem dorazil Lev z Rožmitálu, kterého český král Jiří z Poděbrad vyslal na mírovou cestu po Evropě.

„V Santiagu jsme se pak zase všichni setkali a celou pouť završili v katedrále sv. Jakuba,“ doplnil otec Petr, jenž coby kněz mohl v katedrále spolucelebrovat i mši pro poutníky, kteří sem přišli z celého světa.

„Na cestě jsme potkávali spousty poutníků a vyslechli plno zajímavých příběhů. Na svatojakubskou pouť se vydávají lidé nejen z Evropy, ale i z Ameriky či Asie,“ doplnil Balát.

„Tuto pouť jsme zvládli bez problémů, a tak již během ní jsme přemýšleli, co podnikneme příště,“ dodal na závěr. „Moje přání je dojít k moři, a to buď částečně po Camino Portugués, nebo ze Santiaga pěšky dorazit až k mysu Finisterre. Možností ale také je vypravit se do Jeruzaléma či Říma.“