Z elektrárny

Češi z jádra strach nemají, říká průvodkyně v novém informačním centru

02. 02. 2015

Jaderná elektrárna Dukovany má od letošního roku zbrusu nové informační centrum. Nejen to, co se v něm příchozí dozvědí, přiblížila průvodkyně Marta Veselá.

Jak se vám v novém informačním centru provádí?

Ještě jsem si nestačila moc zvyknout, protože zatím začínáme. Ale vše je nové, zajímavé a zájem návštěvníků je velký. Takže se na ně tady všichni moc v novém těšíme.

Co je v novém informačním centru podle vás nejzajímavější a co vše se návštěvníci dozvědí?

Hodně se proměnil hlavně interiér, který se od toho původního výrazně liší. Ale změnila se i technika. Původní mechanické modely jsou nově nahrazeny interaktivními a my doufáme, že s nimi návštěvníci budou spokojeni. Návštěvníci se u nás dozvědí nejen to, jak funguje jaderná elektrárna, ale také jak je zajištěna její bezpečnost. Prohlídka je připravena na dvě hodiny včetně promítání tří filmů.

O jaké filmy se jedná?

První dokument, který pouštíme v podstatě všem našim návštěvníkům, by měl ilustrovat, jak jaderná elektrárna funguje. Další film, který máme připravený pro děti, je o panu Cvrčkovi, který si pořizuje různé druhy energie a vysvětluje, jaký energetický mix je nejefektivnější. A poslední emotivní film je určený spíše pro odbornější veřejnost, zabývá se problematikou blackoutu.

Setkáváte se u návštěvníků s obavami z jaderné energetiky?

Příliš se nám to nestává. Češi jadernou energetiku vnímají veskrze velmi pozitivně. Akceptovatelnost jádra občany je v naší republice dokonce vůbec nejvyšší v celé Evropské unii. A dobrou vizitkou pro nás je i to, že v okolí dukovanské elektrárny má k jádru kladný vztah velké procento občanů.

Kdo má o návštěvu informačního centra největší zájem?

Nejvíce sem jezdí samozřejmě žáci a studenti z nejrůznějších škol, ale zájem projevují i firmy, skupiny důchodců a zahraniční hosté. O tom, že poptávka je skutečně obrovská, svědčí i to, že v současnosti už máme obsazeny téměř všechny návštěvnické termíny až do konce června.

Při vaší profesi se nepochybně setkáváte s řadou zajímavých a netradičních otázek. Vzpomenete si na nějaký takový neobvyklý dotaz?

Především děti se často ptají na otázky, na které odpověď skutečně neznám. Jednou se mě například kdosi zeptal, kolik váží jeřáb, což jsem tedy opravdu nevěděla.

Kdy má nové informační centrum otevřeno?

Běžná otevírací doba je od devíti do šestnácti hodin, o prázdninách pak zavíráme ještě o hodinu později. Návštěvníci, kteří do Dukovan zavítají, by měli počítat s tím, že v našem centru stráví přibližně dvě hodiny.

 

Eva Fruhwirtová