Z regionu

Češi splnili cíl a vybojovali bronzové medaile

13. 08. 2012

Třebíč se stala společně s Brnem hlavním městem baseballové Evropy. Konalo se zde ME baseballistů do 21 let.

Třebíč se po roce opět stala dějištěm vrcholného baseballového turnaje, když hostila společně s Brnem Mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Stadion Na Hvězdě klubu Třebíč Nuclears hostil i zahajovací ceremoniál, na kterém se ve středu 25. července představili před plnými tribunami zástupci všech osmi zúčastněných zemí. Po slavnostním nadhozu hejtmana kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a místostarosty města Třebíče RNDr. Pavla Svobody zde úspěšně vstoupili do turnaje také čeští reprezentanti výhrou nad Rakouskem.

Češi na šampionátu splnili svůj cíl, když v boji o bronz porazili favorizované Rusko 13:0. Hlavní trenér Pavel Chadim po turnaji neskrýval radost a nešetřil chválou na své hráče. „Musím vyzdvihnout práci a hlavně vůli celého týmu. Nikdy jsem nevedl hráče, kteří by byli během turnaje tolik omlácení a přesto bojovali až do posledního dechu. Podařila se nám v baseballovém světě zcela ojedinělá věc, když jsme se dostali ve statistickém průměru pod jeden obdržený doběh na zápas. Nic podobného v dospělých kategoriích nepamatuji. Každý, kdo někdy dělal jakýkoliv sport ví, jak těžké je vybojovat na podobném turnaji jakoukoliv medaili. Když si nebudeme vážit toho co máme, nikdy nebudeme mít víc.“ Řekl na závěr turnaje Pavel Chadim v krátkém hodnocení.

Pořadatele tentokrát také pořádně prověřilo počasí. Do průběhu prvního a závěrečného dne turnaje zasáhl prudký déšť. Díky profesionální údržbě hřišť se přesto podařilo odehrát všechna plánovaná utkání. Diváky lákaly přirozeně hlavně zápasy domácího týmu, ale slušnou návštěvnost měla i ostatní utkání. „Během zahajovacího ceremoniálu a úvodního utkání českého výběru jsme měli plné tribuny, a to i přes deštivé počasí. Celkem si Na Hvězdu našly cestu asi dvě tisícovky diváků. Pořádat Mistrovství Evropy je ale především veliká prestiž. Pro klub, město i kraj. Během šampionátu směřovala do Třebíče a Brna pozornost baseballové veřejnosti z celé Evropy. Díky internetovému přenosu průběhu zápasů na stránkách CEB pak sledovaly vývoj turnaje další tisíce lidí v různých zemích.“ Říká k letošnímu Mistrovství Evropy předseda baseballového klubu Třebíč Nuclears Jan Urbánek.

Třebíčský klub se snaží přiblížit kvalitní baseball co nejvíce lidem po celé Vysočině. Zájem o tento sport zde stále stoupá především u dětí. Není proto náhodou, že před koncem školního roku dostávali žáci základních škol společně s vysvědčením i volnou vstupenku na šampionát. Všechny děti do výšky 140 cm měly navíc vstup na kterékoliv utkání zcela zdarma.

Evropský titul z letošního šampionátu putuje díky finálové výhře nad Ukrajinou do Francie, která patřila k favoritům turnaje. Čechům patří bronz a sousední Slovensko, které mělo v Třebíči základní skupinu, nakonec vybojovalo pátou příčku.

Mistrovstvím Evropy hráčů do 21 let ale program atraktivního baseballu v Třebíči nekončí. Už na podzim bude stadion Na Hvězdě hostit mimo jiné finálovou sérii Českého baseballového poháru mužů a Mistrovství České republiky mladších žáků v Coach-Ballu. Zázemí moderního sportoviště chce i nadále využívat česká žákovská reprezentace a pokud vydrží podpora kraje a města, mohl by se po krátké přestávce vrátit na Vysočinu do baseballové Třebíče i některý z vrcholných evropských turnajů.

 

Jan Urbánek a Rober Vávra