Studenti

Byla to spíš náhoda než záměr, říká o své účasti v trainee programu Milan Belko

08. 04. 2014

Absolvent Vysokého učení technického v Brně Fakulty strojního inženýrství je v současné době účastník trainee programu ČEZ Potentials. Pochází z malé obce Přibyslavice u Třebíče a zažil půlnoční slunce za polárním kruhem.

Milane, můžeš nám vysvětlit co si představit pod názvem ČEZ Potentials?

Překlad Potentials z angličtiny znamená nějaký potenciál. Firma hledá potencionální specialisty, manažery, kterým může dát rozvojový program a oni můžou svůj potenciál dokonale rozvinout a být maximálně užiteční pro firmu. Firma jim možní aby svůj potenciál rozvinuli v co největší míře a svoji kariéru nastartovali v co nejlepším světle do budoucna, s co největší energií.

Proč ses do tohoto programu přihlásil?

Byla to spíš náhoda jak záměr. Jelikož ČEZ byla moje cílová skupina, tak jsem se nažil dostat do ČEZ nejdříve přes Letní univerzitu, což se nepovedlo. Nakonec jsem se dostal až v programu ČEZ Potentials. Je těžké se dostat do Skupiny ČEZ už z toho důvodu, že chtějí jen kvalitní lidi. Proto jsem rád, že jsem se dostal, něco to pro mě znamená. Člověk když se dostane do programu tak ten potenciál v sobě má jen ho musí rozvinout a to mu ten program dokonale umožnuje.

Jsi absolvent gymnázia, co tě vedlo jít studovat zrovna techniku?

V rámci studia na gymnáziu jsem pracoval na středoškolské odborné činnosti, kde jsem se zabýval tepelnými čerpadly a využitím potenciální energie pro vytápění rodinných domů. Zároveň jsem měl povědomí o ČEZu a hlavně o projektu bakalář. Ten mě vlastně přivedl k Dukovanům.

Energetika se mi natolik zalíbila, že jsem ji šel studovat už v rámci bakalářského studia na obor Energetika a ekologie, což se postupem času vyvinulo až v jadernou energetiku. A to byl takový krátký příběh, který mě přivedl až k ČEZ Potentials.

Co děláš ve volném čase?

Když nějaký volný čas po práci mám tak se věnuji veslování a cyklistice, cestování, fotografování.

Když rád cestuješ, kde se ti líbilo nejvíce?

Určitě bych rád zmínil Severské země Evropského kontinentu, kde jsem studoval v rámci programu Erasmus. Během půl roku, který jsem zde strávil, jsem poznal nejen krajinu ale i fajn lidi.  V Norsku jsem byl nejseverněji, co to šlo. Byl jsem za polárním kruhem a měl jsem možnost zažít půlnoční slunce, což bylo nádherné.

Zmínil bych ještě i severskou zemi Island, také nádherná země a skvělí lidé.

Zastupoval jsi Skupinu ČEZ na Dni Firem na VUT v Brně, jaké to bylo vrátit se na Alma mater?

Moc jsem se na to těšil, na setkání s profesory, kteří mě učili. Je to potěšující vidět to i z opačné stránky. Jako student jsem chodil na stánek ČEZu a ptal jsem se na práci a co ČEZ znamená a co může znamenat pro mě. Teď to vidím i z té druhé stránky a můžu hovořit o firmě k potenciálním zaměstnancům a k těm co mají zájem o rozvojový program ČEZ. Je to velmi příjemná zkušenost a hrozně si to užívám. Strojárna je pro mě srdeční záležitost, jsem rád, že se sem můžu vrátit a vidět to z jiného pohledu.

Co jsi říkal studentům na Dni Firem?

Jednak jsem je seznamoval se samotným Trainee programem. Co je čeká během jednoho roku, co je již nemine. Že mají ideální možnost poznat firmu jako nikdo jiný. Podívají se tam, kam by se jinak nepodívali. Potkají ty nejvyšší z nejvyšších a mají možnost s nimi mluvit o jejich vlastním příběhu. Na druhou stranu mají možnost se profesně zdokonalovat na pozici, na kterou jsou přijati a být nejlepší.

Uvažoval jsi o spolupráci s fakultou?

Určitě. Mám to pořád v hlavě, co by bylo vhodné jak pro nás pro ČEZ a také pro fakultu, konkrétně pro energetiku, co se zde učí. Určitě by mě to bavilo, protože práce se studenty je fajn a velmi rád bych předával zkušenosti, které já sám nasbírám.