Energetika

Budoucnost energetiky: Nebát se používat vlastní rozum

29. 10. 2013

V současné době pouhých 20 % lidstva spotřebovává 80 % energie, kterou na Zemi vyrobíme, a 1,3 miliard lidí na světě je stále bez proudu. Ve čtvrtek 31. 10. navštíví Střední průmyslovou školu Sokolskou v Brně Štěpán Foral z Energetického ústavu VUT.

V rámci besed Energie – budoucnost lidstva, které byly začátkem října vyznamenány Mezinárodní atomovou agenturou MAAE jako příklad dobře fungujících vzdělávacích projektů, diskutují špičkoví energetičtí specialisté se studenty a studentkami základních a středních škol. Ve čtvrtek 31. 10. navštíví Střední průmyslovou školu Sokolskou v Brně Štěpán Foral z Energetického ústavu VUT.

Osvětové přednášky Energie – budoucnost lidstva, které jsou součástí vzdělávacího programu energetické společnosti ČEZ, se konají pod heslem slavného německého filosofa Immanuela Kanta „Neboj se používat vlastní rozum“. Program běží nepřetržitě od roku 2000 a dosavadních téměř 4400 besed se zúčastnilo bezmála 170 tisíc chlapců a děvčat ve věku od 14 do 19 let. Důkazem, že čeští školáci a studenti svůj rozum používají, jsou výsledky anonymních průzkumů, které se konají v rámci této osvětové kampaně. Podle nejnovějšího, který se týkal především jaderné energetiky a proběhl ve 12 středních školách v celé České republice za účasti 701 respondentů, by si Česko mělo udržet soběstačnost ve výrobě elektřiny – myslí si to 89 procent studentů a studentek.  Vzhledem ke svým surovinovým a geografickým možnostem by ČR měla přednostně rozvíjet jaderné a vodní zdroje.

Body pro jádro

Dvě třetiny dotázaných si myslí, že nahradit do roku 2030 výrobu českých jaderných elektráren jinými zdroji není možné a 84 % by bylo proti tomu, aby se ČR zavázala, že v průběhu několika desetiletí ukončí provoz svých jaderných elektráren. Největší předností jaderných elektráren je podle průzkumu to, že zajišťují soběstačnost státu ve výrobě elektřiny. Další plusy vidí respondenti v ekologické šetrnosti a malých výrobních nákladech. Hlavním nedostatkem jaderné energetiky jsou obavy z havárie, problém s vyhořelým palivem a vysoké náklady na výstavbu.

Podpora Dukovan i Temelína

Pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín se vyslovilo 72 % dotázaných (58 % dívek a 76 % chlapců), proti je 28 % (42 % dívek a 24 % chlapců). Podpora dostavby roste s věkem respondentů – pro je 56 % patnáctiletých, 68 % ve věku16-17 let, 78 % 18-19letých a 86 % starších. 72 % respondentů je pro to, aby se jaderná elektrárna Dukovany modernizovala a provozovala co nejdéle, 19 % souhlasí s názorem, že nejlepší by bylo ji provozovat ještě cca 20 let a pak uzavřít, pro co nejrychlejší uzavření je 9 % dotázaných.

Pouze 2 % dotázaných se domnívá, že o budoucnosti energetiky v ČR by měli rozhodovat politici. Rozhodovat o této otázce v referendu by ale chtěla také jen malá část respondentů – 7 %. Naprostá většina si myslí, že o energetické budoucnosti státu by měli rozhodovat odborníci.

Jaderná energetika mladé láká

V dalším průzkumu, který proběhl v rámci této osvětové kampaně, ale nebyl zaměřen jen na energetiku, se ukázalo, že nehledě na rozšířený názor o nezájmu mládeže o studium technických oborů, 40 % českých středoškoláků vážně uvažuje o tom, že po maturitě budou pokračovat ve studiu právě na vysoké škole technického nebo přírodovědného zaměření. Při výběru ze 13 oborů počínaje matematikou, přes strojírenství, dopravu až k archeologii a architektuře, projevili chlapci největší zájem o počítačovou techniku, strojírenství a informační technologie. Preference dívek jsou jiné – největší zájem mají o vědy o přírodě, na druhém místě se dívky překvapivě