Studenti

Budoucí elektrikáři ze Vsetína navštívili poprvé jadernou elektrárnu. Užili si živou virtuální prohlídku s jadernými odborníky

20. 05. 2021

Cesta ze Vsetína do Jaderné elektrárny Dukovany je dlouhá 170 km. Přesto, že ji třída elektrikářů ze Střední školy Josefa Sousedíka pod vedením učitele odborného výcviku Jiřího Bílka neabsolvovala, přeci jen se do jaderné elektrárny podívali. Většina z nich vůbec poprvé.

A to díky horké novince letošního roku – live virtuální prohlídce s využitím moderního interaktivního televizního studia. „Byla to pecka, moc se to líbilo mně i našim klukům,“ neskrýval první dojmy Jiří Bílek, který na vsetínské stření škole vyučuje odborný výcvik v oboru Elektrikář silnoproud.

Několikaměsíční distanční výuka byla náročná pro učitele i pro žáky.

„S teorií jsme se poprali, ta na dálku nebyla tak složitá, ale mnohem náročnější to bylo s praxí. Jsem moc rád, že jsem objevil možnost účastnit se virtuálních prohlídek od Skupiny ČEZ. Bylo to příjemné zpestření výuky. Navíc u závěrečných zkoušek mají naši kluci jednu z otázek věnovanou právě jaderným elektrárnám,“ popsal Jiří Bílek.


Podívat se do jaderné elektrárny, prozkoumat doslova její každý kout a mít možnost se na cokoliv zeptat byl pro mladé elektrikáře opravdový zážitek. „Speciální prohlídkou, která by se dala bez nadsázky nazvat soukromým pořadem pro třídu elektrikářů, vedl moderátor a zkušená průvodkyně, která provází v necovidové době stovky zájemců přímo v Informačním centru Jaderné elektrárny Dukovany,“ přiblížil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Na telefonu byl dokonce k dispozici jaderný expert, který odpovídal na velmi specifické zvídavé dotazy. Nechyběla ani soutěž, která přispěla ještě ke větší pozornosti celé třídy. „Přihlásili jsme i další třídy z naší školy a jsme rádi, že se nám do podařilo, protože vím, že je o tyto živé přednášky velký zájem. Další naši třídu čeká teď v květnu virtuální prohlídka Jaderné elektrárny Temelín,“ doplňuje Jiří Bílek. Podle něj jsou tyto moderní formy přednášek a prohlídek pro žáky nejen příjemným zpestřením, ale právě možností hlouběji se seznámit s provozem tak složitého zařízení jako je jaderná elektrárna. „Při distanční výuce jsem žákům zadával různé úkoly, jedním z nich bylo například měření odporu žárovky,“ popisuje. Jenže než může sama žárovka vykonat práci, potřebuje elektrický proud. Podle učitele odborného výcviku Jiřího Bílka je dobré znát celý proces výroby elektřiny. Budoucí elektrikáři jsou sami o sobě zvídaví a technika je baví. Někteří se inspirovali virtuální prohlídkou jaderné elektrárny z interaktivního televizního studia natolik, že zamířili na webovou stránku svetenergie.cz. Tam se totiž dozví spousty dalších zajímavostí, a to nejen z oblasti jaderné energie, ale i třeba o obnovitelných zdrojích.

„Mně osobně se líbí, že si mohu na webu procházet jadernou elektrárnu díky virtuální prohlídce kdykoliv a podle svého tempa,“ uzavírá Jiří Bílek s tím, že až situace dovolí, rád se i se svými žáky přijede do Jaderné elektrárny Dukovany podívat osobně.


Eva Fruhwirtová

 

 

Fotogalerie