Studenti

Budou mít Dukovany operátorku na blokové dozorně?

06. 12. 2013

Rozhovor s Michaelou Fendrychovou z Brna, kde v současné době studuje 3. ročník oboru Silnoproudá elektrotechnika a energetika na Fakultě elektrotechniky VUT

V první půlce září jste se zúčastnila Letní univerzity na Jaderné elektrárně Dukovany.  Co vás sem přivedlo?

V době, kdy jsem se rozhodovala, který obor studia si vybrat, jsem hledala i informace o možnostech uplatnění po studiu.  Při tomto hledání jsem narazila i na možnost zúčastnit se Letní univerzity.

 

Jak se na Letní univerzitu díváte po jejím skončení?  Co jste očekávala, co vám dala, co vás nejvíce zaujalo či bavilo?

LU hodnotím jako jednu z nejlepších prázdninových akcí, kterých jsem se kdy zúčastnila J. Program zcela naplnil moje očekávání. Nabízelo by se říct, že nejzajímavější byly exkurze do provozu, ale já osobně velmi vysoko hodnotím i přednášky. Taky velmi oceňuji všechny pracovníky, kteří se nám věnovali, za jejich skvělý přístup a ochotu. Každopádně nezapomenutelným zážitkem byla návštěva reaktorového sálu a prohlídka vnitřku chladicí věže.

 

Patřila jste k nejaktivnějším účastníkům - soudím tak podle četnosti Ja zasvěcenosti otázek, které jste školitelům pokládala jak při přednáškách, tak při exkurzích v provozu. Směřujete ve svých osobních plánech k jaderné energetice či dokonce k Dukovanům?

Rozhodně bych se ráda jaderné energetice věnovala po dokončení studia. Jde totiž o oblast, která je podle mého názoru velmi zajímavá, náročná a přínosná pro celou společnost.

 

Máte nějakou radu, doporučení pro případné zájemce z řad studentů o účast na dalším ročníku Letní univerzity v Dukovanech?

Rozhodně bych LU doporučila všem, kteří uvažují o kariéře v oblasti výroby elektrické energie, a to nejenom z jádra. Díky tomu, že se program týká všech částí výroby, z nichž velká část není specifická pouze pro jadernou energetiku, mají účastníci možnost zjistit, zda jim tato oblast vyhovuje, nebo se raději zaměří na něco jiného.

Kromě technických záležitostí měli účastníci možnost i nahlédnout do některých profesí - třeba operátora na blokové dozorně. Dovedete si představit, že byste tuto funkci někdy vykonávala sama? Zatím je to na jaderných elektrárnách v Česku výhradně mužská záležitost.

Funkce operátora by mne velmi lákala. Bohužel, jak říkáte, v Česku jde zatím o mužskou záležitost a je otázka, zda bude vůle to změnit. 

Například na Slovensku již operátorky slouží a žena je i mezi vedoucími blokové dozorny.

A nakonec: že je energetika vaším „koníčkem“, to jsem na vás poznal už během Letní univerzity, máte ještě jiné koníčky? Co ráda děláte ve volném čase?

Volný čas trávím hlavně péčí o svého psa, běháním a četbou. Bohužel přes školní rok moc volného času nemám, takže většinou se věnuji psovi J. 

Díky za rozhovor a hodně úspěchů při studiu.

Jan Sucharda

Fotogalerie