Z regionu

Bořivoj Švéda: Malý festival loutky je v Česku ojedinělý

21. 08. 2023

Malý festival loutek startuje ve čtvrtek 31. srpna. Kdo vybírá představení, jaký je mezi diváky o ně zájem a jaké byly začátky nám povyprávěl Bořivoj Švéda, ředitel Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově. Právě kulturní středisko je hlavním pořadatelem loutkového festivalu.

Kdo stál u zrodu festivalu loutek? Jaké byly začátky?
U zrodu festivalu stál pan Jiří Stanislav spolu se současnou dramaturgyní festivalu Jessicou Horváthovou a s Janou Štefánkovou ze společnosti ČEZ. Spolu sestavili první ročník, který byl opravdu regionální. Postupem času se rozrostl festival do nynějších rozměrů.

Kdo vybírá divadla?
Dramaturg festivalu je Jessica. Má s divadly dlouholetou zkušenost, tomu to žánru rozumí a je garant kvality představení.

Jak dlouho se připravuje letošní ročník?
Festival se připravuje vždy od jara, probíhá pak následně poslední týden v srpnu, jako předškolní naladění. Občas festival zasahuje i do školního roku, a školy tuto možnost také využijí. Letos tomu tak ale není, festival do školního roku nezasahuje.

Koná se něco podobného na jiných místech v Česku?
Nezaznamenali jsme loutkový festival v tomto rozsahu.

Co je smyslem festivalu? Má festival nějaké poselství?
Projekt vznikl ve spolupráci s Nadací ČEZ, bez něj by bylo obtížné uskutečnit festival, kde je vstup zdarma. Chceme tímto na závěr prázdnin dětem i dospělým připravit ještě pěkný zážitek před nástupem do škol a školek.

Ty osobně máš rád loutkové divadlo? Proč?
Nejen mám loutková představení rád, sám letos ve festivalu účinkuji v pohádce O staré valše. Pro děti je krásné hrát, byť je to nejpřísnější publikum. Na druhé straně, když se to povede, ta radost je hmatatelná.

Jaký je po letech zájem mezi diváky?
Zájem je stále velký. Starší děti samozřejmě odcházejí, ale noví mladí přicházejí. Navíc, všichni rodiče dlouhodobě tento festival znají. Takže diváků je vždy hojný počet.

Nedošlo nám už divadla za ty roky? Opakují se?
Divadelní soubory se mění minimálně, je to už sehraná parta. Ale divadla jednak obměňují repertoár a jednak se snažíme, aby divadla zajížděla vždy do obcí, kde ještě nehrála.

Fotogalerie