Z regionu

Bohutické sklepy dostaly jména podle svatých

21. 04. 2013

Pod bohutickým zámkem a na přilehlém nádvoří se nacházejí čtyři obnovené zámecké sklepy, které dostaly jména podle svatého Václava, Michala, Floriána a Jana.

Za zámkem bylo zemědělské družstvo, které dnes připomínají už jen ruiny. „S pomocí místních lidí, hasičů, fotbalistů a také vězňů jsme očistili cihly z bývalého družstva a použili jsme je na úpravu a rekonstrukci sklepů pod zámkem,“ popisuje starosta Bohutic Pavel Štefka. Nově upravené sklepy byly pojmenovány podle pískovcových soch svatých z počátku 18. století, které se nacházejí také v Bohuticích.

Každý ze sklepů má tak svého patrona a uvnitř také bustu svatého. „Když se u nás řekne, že jdeme ke svatému Václavu, tak je všem jasné, že jdeme na meruňkovici,“ vypráví Pavel Štefka, jak se u místních vžilo pojmenování.

Sklepy skrývají chutné poklady

Sklep svatého Václava je určený pro uchovávání archivní meruňkovice. Každý rok poslední sobotu v červenci pořádají Bohutičtí meruňkový karneval. Vítěz tohoto klání dal vždy tři láhve meruňkovice do archivu. „Letos bude desáté výročí, takže otevřeme od každého jednu láhev a vyhodnotíme meruňkovici desetiletí,“ přibližuje Pavel Štefka.

Sklep přímo pod zámkem se jmenuje Svatý Michal a bývají tam různé degustace vín, pořádané pro veřejnost nebo třeba jen pro úzký okruh členů místního vinařského spolku. „Je to takový komerční sklep, který pronajímáme. Slaví se zde narozeniny, Silvestr a další oslavy,“ vyjmenovává Pavel Štefka. Sklep Svatý Jan byl původně zámecká chladírna, kde se ledovaly potraviny pro delší udržení jejich životnosti. Tento prostor byl zcela zasypaný, takže muselo dojít k celkové obnově. V současnosti se zde nachází Muzeum bohutického vinařství.

Největší a nejdelší sklep je Svatý Florián. Nachází se tam sto dvacet archivních boxů pro uskladnění vína. Zájemci si mohou box pronajmout a své poklady zde uložit.  O velkém zájmu svědčí i fakt, že z celkového počtu je v současné době už devadesát sedm boxů pronajatých.