Z regionu

Bohutice měly ambici stát se velkým poutním místem

07. 09. 2023

Farář Antonín Prášek působil v Bohuticích na začátku 20. století a měl velké ambice. Chtěl z Bohutic udělat známé poutní místo, inspirované slávou 18. století.

V roce 1928 tak vytvořil kopii Lurdské jeskyně, která brzy přilákala tisíce poutníků. Plány na vybudování Svatováclavského parku s monumentální křížovou cestou však nebyly nikdy dokončeny. Ačkoli byly sochy znázorňující poslední cestu Ježíše Krista objednány v roce 1932 a dodány v 1937, v důsledku společensko-politického vývoje byly nakonec umístěny různě po obci. V roce 1990 byly dokonce prodány, ale naštěstí byly v roce 2007 znovu nalezeny a navráceny. O pár let později prošly rukama restaurátorů. Kvalita těchto soch je dechberoucí. Kutnohorský řezbář Bohumil Bek a akademicky vzdělaný malíř Eduard Neumann vtiskli sochám vysokou řemeslnou kvalitu a emocionální hloubku. Přesvědčte se sami. Cedrové sochy padesáti čtyř postav v životní velikosti uvidíte na zámku v Bohuticích, který je otevřený společně se zdejším informačním centrem celoročně.
Zámek s Expozicí křížové cesty je spojen s Lurdskou jeskyní krátkou Naučnou stezkou Antonína Práška. Na konci ani ne dvoukilometrové cesty se nabízí výhled na hřbitov se sochou sv. Václava. Na protilehlém kopci jsou pak vidět Bohutice, vinohrady se sochou sv. Michala a v dálce Pálava.

TIP: V sobotu 7. října se konají v Bohuticích historické slavnosti.