(Ne)známé

Biskupické safari

26. 11. 2013

Pojedete-li někdy přes Biskupice na Újezd či Slatinu, zejména s dětmi, povšimněte si po levé straně od silnice zajímavého rodinného domku s ještě zajímavější zahradou.

Patřil paní Chlebové, která se svým manželem, pokud byl ještě na živu, zkrášlila jejich předzahrádku i dům o řadu postav, zvířat i zvířátek vytvořených z betonu. A protože beton bývá šedý, pěkně je obarvila pestrými barvami a dokonce je přebarvovala tak aby odpovídaly ročnímu období. Například dámy měly v zimě kožichy, v létě plavky. Nejsou to trpaslíci, které nakoupíte někde u Vietnamců. Najdete tu naše zvířátka v poněkud nadživotní velikosti např. ježka, krtečka, domácí drůbež a další, muzikantskou kapelu, vojáka, kominíka pro štěstí, na střeše se vyhřívá na sluníčku jaguár a nechybí ani čáp přinášející kloučky. A proč se tomu začalo říkat Safari? Objevíte tu totiž i slona, papouška a lva, i když v nepoměrných velikostech.

Když zemřel její manžel, postarala se o výzdobu jeho hrobu na místním hřbitovu. Poznáte jej neomylně podle pestrobarevných kamenů, které ho zdobí. Nyní tu odpočívá i paní Chlebová a její dcera. Domek byl dlouho na prodej ale nyní již má svého majitele, který slíbil, že bude respektovat konání předchozích majitelů a nechá zahradu v původním stavu. Tak uvidíme.

Rostislav Novák