Z regionu

Běžci a jejich rodiny u „priglu“ nešetřily energií pro dobrou věc

14. 10. 2019

Za mlhavého oparu odstartoval v sobotu jubilejní desátý ročník běžeckého závodu okolo brněnské přehrady a současně s ním i letošní poslední „charitativní šlapání“ na handbicích Nadace ČEZ. Neziskové organizace Grains of sand a Komunitní centrum pro válečné veterány z Brna si rozdělily celkový výtěžek 100 945 korun.

Zázemí závodu Vokolo priglu, letos přesunuté na Kozí horku, obsadila spolu s dalšími partnery akce také Nadace ČEZ se svým přívěsem a dvěma handbiky. Už před startem závodu nebyla o zájemce s vůlí přispět minutou pohybu dvěma neziskovkám. Pomáhali běžci i jejich doprovod včetně dětí a někteří šlápli rukama do pedálů i dvakrát. Ve finále usedli na handbiky i zástupci podpořených organizací Grains of sand, která podporuje děti a mládež s tělesným a smyslovým postižením, a Komunitního centra pro válečné veterány.

Najeté body převedla na koruny Nadace ČEZ a ještě před vyhlášením vítězů z řad běžců spočítala celkové částky pro každou z organizací. Symbolické šeky pak na hlavním pódiu předal obdarovaným organizacím tiskový mluvčí Skupiny ČEZ Jiří Bezděk: „Moc mě těší, když se před přívěsem Nadace ČEZ tvoří na naše Oranžová kola, letos v podobě handbiků, fronty. Děkuji všem účastníkům závodu i jejich rodinám, kteří se do šlapání zapojili, a rovněž organizátorům, kterým se letos opět povedla běžecká akce s jedinečnou atmosférou.“

Organizace Grains of sand věnuje výtěžek 52 090 korun na rehabilitaci pro sedmiletého Daniela Drdlu, který má "DMO spastickou kvadruparézu. Brněnské Komunitní centrum veteránů, které je jediné svého druhu u nás, použije darovanou částku 48 855 korun podle slov ředitele centra Karla Černocha na dovybavení pokojů pro ozdravné pobyty.

 

Obdarované organizace:

Grains of sand, z.s.

Spolek se zaměřuje se jak na osvětovou činnost jako je pořádání seminářů a přednášek, tak také na činnost praktickou spočívající v zajišťování kompenzačních pomůcek, rehabilitačních a psycho- rehabilitačních pobytů pro zdravotně hendikepované. Nedílnou součástí je prosazování a propagace zkvalitňování zdravotní a sociální péče pro děti s tělesným a smyslovým postižením s využitím nejnovějších poznatků diagnostických a léčebných postupů. V současné chvíli podporuje dvě děti trpící DMO a to Daniela a Matěje.

Kontakt: Petra Trdlová, petra.trdlova@tiscali.cz, 774 497 273

 

Komunitní centrum pro válečné veterány

Provozuje v Brně Centrum volnočasových aktivit pro válečné veterány. Cílem centra je zpětná integrace veteránů do společnosti, pomoc veteránům vytvářet podmínky a aktivity směřující k setkávání veteránů, sdílení zkušeností a zážitků. Řeší a poskytuje psychologickou pomoc při řešení následků psychické zátěže, které byli na misích vystaveni, poradenství při řešení rodinných i osobních jiných problémů.

Kontakt: Karel Černoch, ředitel KCPVV, 602 500 537