Z elektrárny

Beseda Jana Suchardy o islandských „nej“ zaplnila kinosál Infocentra EDU do posledního místa

17. 01. 2020

Povídání o téměř zapomenutých koutech ostrova uprostřed Atlantiku si připravil na čtvrteční odpoledne 16.1. cestovatel a fotograf Jan Sucharda. Zajímavé povídání s projekcí fotografií si přišlo poslechnout na 60 zájemců o cestování drsnou i panenskou přírodou ostrova Island.

Cestovatel Jan Sucharda vystavuje své fotografie v elektrárně Dukovany již podruhé. Připravená beseda k výstavě se týkala toho nejzajímavějšího, co lze na Islandu vidět, a to rozděleně na sopky, vodopády, pobřeží a samozřejmě nebyl opomenut ani výjimečný atmosférický jev, jakým je polární záře neboli Aurora Borealis (složeno ze jména římské bohyně úsvitu Aurory a řeckého pojmenování severního větru Boreas).

„Výstava představuje ostrov uprostřed severního Atlantiku v jeho barevné a tvarové rozmanitosti, zcela nepodobné krajinám, na něž jsme zvyklí z kontinentální Evropy,“  říká k výstavě jeho autor Jan Sucharda. „Výstavu doplnila přednáška, kterou jsem nazval Islandská „nej“, při které jsme nahlédli do známých a turisty navštěvovaných míst, ale také do koutů, kam lidská noha nevstupuje příliš často," dodává Jan Sucharda.

Kromě pozoruhodných fotografií a zajímavého povídání bylo možné se také zaposlouchat do jedné z povídek z poslední knihy Jana Suchardy s názvem „Setkání“. „Krásné místo pro život. Za zády pás kopců, který chrání před severními ledovými větry, a k jihu mírně se svažující krajina, kterou protíná šedý pás asfaltové silnice, a fjord…. Ve svahu na úpatí nevysokých kopců stojí osamělý dům. Jeho stěny jsou pobité šedým vlnitým plechem se zbytky barvy, která se už nedá rozpoznat.. Už z dálky ten dům vidím, přitahuje mne, pořád se na něj dívám, nemohu od něj odtrhnout oči… Opatrně jsem vzal za kliku. Jsem připraven, že dveře budou zamčené. Nebyly. Dokonce při otevírání ani nevrznou. Vstoupil jsem dovnitř a rozhlédl se po místnosti – kuchyň, která nejspíš sloužila i jako obývací pokoj….“

Výstavu fotografií Jana Suchardy je možné shlédnout ve vstupní hale JE Dukovany do 24. ledna 2020.

Jan Sucharda, autor fotografií a přednášející navštěvuje Island pravidelně od roku 2001, v posledních letech i několikrát ročně. Po islandských cestách – necestách najel více než sto tisíc kilometrů. Vydal celkem osm knih o Islandu, tři fotografické publikace, čtyři průvodce a jednu s povídkami z Islandu. Více na www.jas-hrotovice.com ; www.jansucharda.cz

Fotogalerie