Studenti

Barevný mikrosvět pozorovali studenti v M. Budějovicích

01. 04. 2013

Možnost pozorovat svět jinak – v barvách – se naskytla studentům biologického semináře na gymnáziu v Moravských Budějovicích, když pracovali s tzv. fluorescenčním mikroskopem.

Tento přístroj si gymnázium zapůjčilo z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a využilo tak jedné z řady služeb pro školy, které tato fakulta nabízí. „Některé struktury rostlin i živočichů mají přirozenou schopnost autofluorescence, kterou můžeme právě tímto přístrojem pozorovat. Pěkným příkladem je například kutikula na povrchu pokožky rostlin, která svítí oranžově, nebo chloroplasty rostlinných buněk, které svítí červeně,“ popisuje Helena Moltašová z gymnázia. Pozorované preparáty, které se v klasickém mikroskopu jeví jako jednolité, se ve fluorescenčním mikroskopu rázem „proměnily“ v paletu plnou barev. V barevně odlišených částech preparátu se studenti mnohem lépe orientovali a snáze dané struktury určovali. Nemalou výhodou tohoto mikroskopu je i zabudovaný fotoaparát a možnost pozorované barevné preparáty vyfotografovat. Některé z pořízených fotografií si můžete prohlédnout na webových stránkách gymnázia: http://www.gymsosmb.cz/default/fotogalerie/detail/id/183

Stejně jako před třemi roky i letos se studenti gymnázia se svými fotografiemi zapojí do soutěže pořádané Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy v Praze o nejlepší fotografii pořízenou tímto fluorescenčním mikroskopem.