Studenti

Americký expert přednášel energetikům

27. 11. 2013

V polovině listopadu dostali žáci oboru energetika Střední průmyslové školy Třebíč mimořádnou příležitost účastnit se velmi zajímavé přednášky. Školu navštívil uznávaný expert na jadernou energetiku a nositel mnoha významných mezinárodních ocenění, Horward Bruschi.

Ve své přednášce o vývoji jaderných reaktorů představil velmi pokročilý projekt reaktoru AP1000, na kterém pracoval společně s dvacetičlenným mezinárodním týmem téměř dvcacet let. Jak sám „otec“ reaktoru během přednášky zmínil, jedná se o zcela nový typ reaktoru třetí generace, jehož největší výhodou je nový koncept pasivního bezpečnostního systému. V případě mimořádné události systém pracuje zcela na základě přírodních fyzikálních zákonů, využívá gravitace, odpařování, kondenzace a přirozené cirkulace. Pro dochlazení reaktoru nepotřebuje žádná čerpadla, elektrický proud, odvětrávací systémy ani dieselové generátory. Zásah operátora není potřeba po dobu 72 hodin.

„Projekt elektrárny využívající tento typ reaktoru je velmi jednoduchý, praktický, standardizovaný a inovativní“, prohlásil pan Bruschi. Elektrárna se staví z jednotlivých standardizovaných modulů, čímž se její výstavba dramaticky zkracuje na 3-4 roky. Zjednodušené systémy a stavební technologie snižují jak investiční, tak provozní náklady i náklady na údržbu.

V současné době se tento projekt realizuje ve dvou zemích světa. Ve výstavbě jsou čtyři jaderné bloky v Číně a dále je podepsán kontrakt na výstavbu dalších šesti bloků v USA.

Jak se zdá, v jednoduchosti nespočívá jenom krása, ale věřme, že i bezpečnost. „Škoda je jen to, že takto jednoduchý a zároveň bezpečný systém nepředběhl dobu a nebyl instalován v Černobylu či Fukušimě,“ poznamenali někteří účastníci přednášky.