15. 09. 2014

Na počátku září podepsali představitelé Ruska a Alžírska dohodu o vzájemné pomoci v civilním využití jádra. Na jejím základě severoafrický stát možná už brzy zahájí projekt výstavby své první jaderné elektrárny.

Nově podepsaná mezivládní smlouva počítá kromě pomoci ve výstavbě elektráren také s další ruskou podporou. Největší stát světa tak například Alžírsku pomůže se vzděláváním expertů, kteří by mohli v tamním jaderném průmyslu už v příštích letech pracovat. Rusko pak v severoafrické republice také výrazně podpoří rozsáhlý geologický průzkum, jehož hlavním cílem má být objevení nových ložisek uranu. Mimo to by ruští odborníci v Alžírsku mohli už v příštích letech začít s instalací nových zemědělských, průmyslových, biologických či lékařských přístrojů, které fungují na jaderné bázi.

Podle představitelů obou států je dohoda jak pro Rusko, tak pro Alžírsko velice výhodná. Africký stát se díky ní totiž v horizontu několika desítek let stane prakticky energeticky nezávislým. Nový kontrakt pak znamená dobrou zprávu také pro ruský státní podnik Rosatom, který se zabývá výstavbou jaderných elektráren především v chudších státech světa, ale i pro další ruské společnosti, jež by díky nové zakázce mohly vytvořit stovky nových pracovních pozic.

Po podepsání dohody také obě smluvní strany upozornily, že součástí jejích spolupráce nejsou dodávky obohaceného uranu ani jiných látek, které by bylo možné využít k výrobě zbraní hromadného ničení.
Vzhledem k současné energetické situaci by africká republika ráda svou první jadernou elektrárnu spustila už mezi lety 2020 a 2025. Pokud by byly tyto termíny dodrženy, stalo by se Alžírsko teprve druhou africkou zemí, která by vlastní jaderné zařízení provozovala.