(Ne)známé

1000 mil Aljaškou na kole s Pavlem Richtrem

12. 11. 2015

Dobrodruh a extrémní sportovec Pavel Richtr vyprávěl v Dukovanech o své účasti v závodě Iditarod Trail Invitational na Aljašce.

Blíží se zima, mnozí z nás už zazimovali kolo a chystají si lyže. Dobrodruh Pavel Richtr naopak mrazivé počasí vyhledává a navíc v něm ještě jezdí na kole. O svých zážitcích z extrémního cyklistického závodu Iditarod Trail Invitational na Aljašce přijel pobesedovat se zaměstnanci JE Dukovany do Infocentra. Poslechnout si zajímavé povídání přišli i zaměstnanci dodavatelských firem a obyvatelé z okolí elektrárny.

Pavel Richtr je štíhlý, mluví tiše a působí nesměle, ale už po krátké chvíli je jasné, že musí mít pořádnou odvahu, ale i sílu a vůli. Popisuje, jak probíhají přípravy na jedinečný závod, když v podstatě vůbec netuší, jak dlouho bude tento závod trvat. Zúčastnil se ho již po třetí, má už tedy cenné zkušenosti. V drsným podmínkách zimní Aljašky se většinou pohybuje úplně sám, nedá se tam nic koupit, cesty nejsou značené. S sebou veze jen to nejnutnější, ale zároveň potřebné k tomu, aby se mohl pohybovat a nocovat při teplotách kolem mínus třiceti stupňů. Velký zájem budí veškeré vybavení, které Pavel ochotně předvádí. Funkční oblečení, navigaci, batoh na vodu, a samozřejmě speciální kolo (v ceně auta). Jak říká, je to závislost, pro kterou je ochoten udělat a obětovat hodně. Povídání doprovází spoustou zajímavých fotek.

Ani nevnímáme, že čas vyhrazený pro besedu, dávno vypršel. Vyrušuje nás téměř po třech hodinách ostraha infocentra, která přišla budovu zamknout.

Více o Pavlu Richtrovi najdete na jeho stránkách http://pavelrichtr.cz/.