Rozhovor

10 otázek pro cestovatele Jiřího Kolbabu

09. 05. 2012

Cestovatel, dobrodruh a fotograf Jiří Kolbaba, viceprezident Českého klubu cestovatelů, přibližuje svými snímky i příběhy české veřejnosti krásy naší planety. Dodnes navštívil, často i opakovaně, více než sto dvacet zemí na všech šesti kontinentech planety.

Jiří Kolbaba ze svých cest vozí četný obrazový a textový materiál. Návštěvníkům jeho projektů představuje úchvatné přírodní scenérie, detaily přírodních struktur i exotické lidské tváře z nejvzdálenějších koutů Země.

V jaké zemi jsi byl úplně poprvé?

Nejprve jsem cestoval s rodiči do okolních zemí. První exotickou kulturu jsem spatřil v Mongolsku. Tenkrát to tam bylo téměř jako v tehdejším Sovětském svazu, ale poprvé jsem zaznamenal buddhistickou kulturu. Byl jsem svědkem toho, jak komunistická propaganda lhala. Zatoužil jsem se o všem raději přesvědčovat na vlastní oči. O budoucí orientaci bylo rozhodnuto.

Existuje nějaká země, kterou jsi ještě nenavštívil?

Těch zemí je ještě několik desítek. Vůbec nemám ambici vidět je všechny. Rád se do některých zemí vracím. Nejdůležitější je ta svoboda, kterou si moc užívám. Je mi jedno, kam cestuji, jsem stejně šťastný i při cestování po naší zemi.

Kde se ti líbilo nejvíc, ve které zemi a na kterém místě? Kam bys ses chtěl vrátit, nebo zůstat déle?

To nejsugestivnější místo je v Antarktidě. Letos jsem tam byl podruhé, a už teď chystám další cestu na začátek příštího roku. Dalším mimořádně oblíbeným místem je indonéský ostrov Bali. Byl jsem tam již dvanáctkrát a budu se tam jistě nadále vracet. Klidně bych zde mohl zůstat i na delší dobu.


Jaký byl tvůj největší a nejhorší zážitek?

Ty největší zážitky prožívám na všech cestách. Poznávání nových kultur, objevování přírodních scenérií, výzvy k překonávání překážek, adrenalin i následné zpracovávání dovezených materiálů, to vše je tak silné, že mě to naplňuje permanentním štěstím. Nejhorší zážitky snad ani nemám. Nejvíce mě trápí, jak se k sobě lidé v Česku chovají. Chybí mně každodenní úsměvy a pozdravy. Nejhorší zážitky tedy často prožívám až po návratu z cest.

Tvá nejdelší cesta?

Nejdelší cesta trvala téměř čtyři měsíce. Objel jsem tehdy - na přelomu milénia - celou planetu. Bylo tam několik velmi exotických zastávek na pacifických ostrovech, to si cením nejvíce. Snad si to ještě někdy zopakuji.

 

Jakého cestovatele bys chtěl potkat a proč?

V tom mám naprosto jasno. Moc rád bych, alespoň chvíli, žil v druhé polovině osmnáctého století. Mezi léty 1758 až 1779 podnikal své objevné plavby anglický kapitán James Cook. Byl odvážným dobrodruhem, skvělým velitelem lodi, ceněným kartografem a odborníkem mnoha dalších profesí. Byl navíc velmi humánní, choval se skvěle ke svým podřízeným i k domorodcům v objevených vzdálených lokalitách. V dobách, kdy svět znal desítky neurvalých dobyvatelů, Cook byl skutečným objevitelem. To je důvod, proč bych se s ním chtěl potkat. Stále víc si cením obyčejnou lidskou slušnost.

 

Jaký cestovatelský sen by sis chtěl ještě splnit?

Těch snů je mnoho. Některé si určitě splním, na jiné nedosáhnu. To nevadí, je důležité si je hýčkat.

Jakou máš nejraději kuchyni?

Jednoznačně tu maminčinu. Pokud mám ale vyjmenovat nějakou etnickou, tak to bude docela problém. S chutí jím všechno. Miluji kuchyni japonskou, thajskou, čínskou, italskou i arabskou.


Můžeš nám říct nějakou veselou historku při focení?

Konkrétní mě nenapadá. Většinou je zábavné focení domorodých lidí. Snažím se navodit veselou a uvolněnou atmosféru. Téměř vždy se to podaří. Doufám, že je to pak v očích mých "modelů" vidět.

 

 V Třebíči budeš mít 22. května diashow s názvem „Ostrov Bali, můj druhý domov“, na co se mohou diváci těšit?

Na návštěvu Třebíče se velmi těším. Už při loňské diashow jsem ocenil skvělé a poučené publikum. Je vidět, že mnoho obyvatel regionu má to správné cestovatelské srdce. Atmosféra na takových představeních nabíjí diváky i mě. Pořad o Bali se bude líbit zejména citlivým a pokorným lidem. Bali je ostrov úsměvů, lásky, bohů, umění a květin. Je to naprosto ojedinělé místo, které nemá ve světě obdoby. Proto jsem si Bali tak oblíbil. V pořadu zazní mnoho doporučení, která mohou návštěvníci využít pro splnění vlastních cestovatelských snů. V závěru diashow vyhrají někteří diváci několik cestovatelských cen.

Pokud vás rozhovor zaujal a chcete se dozvědět o Jiřím Kolbabovi více, o jeho projektech a přečíst si „Dopisy z cest“ navštivte jeho stránky www.theworld.cz.

 

Michal Blažek a Eva Fruhwirtová