Studenti

V Moravském Krumlově otevřeli venkovní ekologickou a inovativní učebnu. Na jižní Moravě je teprve třetí. A také nově opravené tělocvičny

22. 03. 2024

Ve čtvrtek 21. března otevřeli na Základní škole Ivančická v Moravském Krumlově speciální celoroční venkovní učebnu Archimedes. Na jižní Moravě jsou zatím jen dvě, v Hodoníně a Hovoranech. Současně také otevřeli dvě tělocvičny, které prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Venkovní učebna stála 4,3 mil Kč bez DPH a modernizace tělocvičen vyšla na cca 9,5 mil Kč bez DPH. Akce byla financováno z fondů EU, zbývající náklady se rozdělilo město a škola.

Modernizace tělocvičen a učeben
V dotaci je zahrnuta venkovní učebna, tělocvičny a stavební úpravy šesti odborných tříd a šesti kabinetů včetně audiovizuální techniky, nábytku a výukových pomůcek do cvičné kuchyně, odborných učeben informatiky, učebny polytechniky a robotiky, jazykových učeben. Tyto práce právě probíhají. Oprava tělocvičen trvala pět měsíců, nyní je vše hotové a žáci je mohou plně využívat. „V tělocvičnách jsme opravili obložení, podlahy, podhledy a nábytek. Nový povrch je dřevěný a je odpružený. To samé i obložení,“ popisuje místostarosta města Vojtěch Kocáb.

Unikátní venkovní učebna, která děti spojí se světem
„Moravský Krumlov se zařadil do mezinárodní sítě inovativních učeben, které umožní školám a dalším vzdělávacím institucím nabízet moderní výuku přírodních věd v krásném venkovním prostředí,“ sdělil starosta města a senátor Tomáš Třetina. Všechny učebny budou propojené prostřednictvím webové platformy a díky tomu budou moci žáci a učitelé z celého světa spolupracovat na společných projektech. Ostatně to si při otevření učebny také učitelé a návštěvníci vyzkoušeli a viděli na vlastní oči. Přesně v pravé poledne se z učebny propojil do Paříže, kde jim tamní spolupracovník představil život ve Francii a přípravy na olympijské hry. Spojili se také se Safari ve Dvoře Králové.

Učitelé se těší na výuku. Stejně jako děti
Žáci si budou moci vybrat z digitální knihovny přírodovědecký projekt a ke spolupráci pozvat další školy. Následně se pak budou moci propojit a vzájemně porovnat své výsledky. Po celém světě je připravena síť 150 spolupracovníků, kteří žákům zprostředkují tematické online vstupy přímo z míst, kterých se výuka dotýká. „Když se budou učit o Egyptě, spojí se se spolupracovníkem, který bude přímo u pyramid v Egyptě. Mohou se přenést do jaderné elektrárny, do kokpitu v letadle, podívat se do New Yorku,“ popsal autor venkovní učebny Antonín Koplík.

 

 

 

 

Učebna z udržitelných materiálů. Bioodpad zpracují žížaly
Učebna na ZŠ Ivančické v M. Krumlově je vyrobena z udržitelných materiálů – ze dřeva v kombinaci s patentovaným materiálem PackWall vyrobeným z recyklovaných obalů Tetra Pak. Podle potřeby ji lze variabilně proměnit z klasické třídy na auditorium, letní kino či komunitní prostor. Vytápění a klimatizace umožňuje výuku po celý rok. Bioodpad se zpracovává ve vermikompostérech s kalifornskými žížalami.
Unikátní projekt celoročních venkovních učeben zaměřených na přírodní vědy ARCHIMEDES vznikl v České republice a jeho autorem je Antonín Koplík ze společnosti EduVision.