Z elektrárny

Nabitý víkend v infocentru jaderné elektrárny

06. 06. 2023

Energetici připravili pro návštěvníky dětský den s pokusy, přizastavil i peloton 80 cyklistů v rámci charitativní akce.

"Netradiční oslavu Dne dětí prožilo na 150 malých i větších návštěvníků v sobotu v dukovanském infocentru. Úžasné divadlo fyziky (ÚDiF) přivezlo experimentální dílny, při kterých se malovalo proudem nebo třeba vyráběla elektřina na rotopedu. V neděli pak dorazil peloton 80 cyklistů v rámci charitativní akce Na kole dětem," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Jedinečnou příležitost zažít zajímavé fyzikální experimenty využilo v sobotu 3. června na 150 návštěvníků. Vystudovaní fyzici a vysokoškolští studenti z Úžasného divadla fyziky představili pro většinu nezajímavý školní předmět velmi atraktivním způsobem. Děti si se zaujetím také prohlédly moderní techniku Speciální zásahové jednotky Policie ČR, která má sídlo přímo v jaderné elektrárně.

 

„Samozřejmostí byla možnost prohlédnout si infocentrum, podívat se na film a vyzkoušet virtuální brýle, kterou využila většina návštěvníků, včetně cyklistů z pelotonu Josefa Zimovčáka,“ řekla vedoucí informačního centra Dana Janovská.

 

Tradiční zastávkou pelotonu Josefa Zimovčáka je každoročně Jaderná elektrárna Dukovany. Na osmdesát nadšených cyklistů, kteří brázdí Českou republiku už od konce května, přizastavilo v elektrárně v neděli odpoledne. Čekalo na ně občerstvení i možnost krátkého odpočinku a prohlídky infocentra. Ambasador projektu Na kole dětem, borec v jízdě na vysokém kole, Josef Zimovčák také převzal symbolický šek na 180 tisíc korun z rukou regionální zástupkyně Nadace ČEZ Jany Štefánkové.

 

Projekt Na kole dětem pomáhá už 14 let onkologicky nemocným dětem a jejich rodinám. Do 10. června zvládnou cyklisté ujet v deseti etapách 1 189 km.

 

„Každý rok se lidé těší na účast, letos je dobrodějů opět mnoho. Společně myslíme na nemocné děti a jejich rodiny, které si svou situaci nevybraly dobrovolně a musí ji zvládnout. Chceme jim ji ulehčit, jak jen to bude možné,“ říká Josef Zimovčák.

 

K charitativnímu pelotonu je možné se připojit i v dalších dnech, a to do 10. června. Jednotlivé etapy a časové hmg jsou popsány na webových stránkách www.nakoledetem.cz a také na FB profilu projektu.