(Ne)známé

Author Cup

04. 11. 2019

V sobotu 12.10.2019 se konal již 24. ročník ČT Author Cupu v Bedřichově v Jizerských horách, který již tradičně uzavírá sezónu horských kol.

Závod, který je jak pro českou bikerskou elitu, tak především pro širokou veřejnost. Účastní se ho i sportovci z jiných odvětví, několikanásobným účastníkem je třeba Dominik Hašek.

Na trať největšího závodu horských kol v zemi vyrazili první cyklisté v 10 hodin. Při kapacitě závodu 3 500 účastníků je nutné, aby se startovalo po vlnách. Celkem šest vln po 600 jezdcích s časovým odstupem 5 minut. Startuje se od úpravny vody v Bedřichově. Trasa vede přes známá místa Jizerských hor – Josefodolská přehrada, Kristiánov, Knaipa, protržená přehrada na Bílé Desné a další. Po 68 km s převýšením 1 543 m dojedou ti nejlepší do cíle na lyžařském stadionu v Bedřichově v čase pod dvě hodiny.

S kolegou Radimem Čeřovským jsme se zúčastnili předchozích dvou ročníků, a za přispění generálního partnera závodu – Skupiny ČEZ jsme se letos postavili na start potřetí.

V rámci přípravy jsem odjel do Jizerek již v týdnu před závodem, abych si oživil trať a prohlídl ty známá místa přes která se projíždí, ale při závodu není čas se kochat. Noční teploty v tu dobu v byli již pod nulou a v lesních úsecích se tak udrželi i přes den. Sobotní ráno přineslo výrazné oteplení. Celý den bylo slunečno a teploty na to že je říjen velmi příjemné. To se jede hned líp. Navíc se nám i letos vyhnuli defekty, pády, nebo jiné kolize na trati, kterých je při takovém počtu závodníků na trati celkem dost. Zužitkovali jsme zkušenosti z minulých ročníků a oba jsme si vylepšili své dosavadní výsledky. Radim se dostal do TOP 1000 v absolutního pořadí. Tím jsme si zajistili i nižší startovní čísla na další ročník a místa v lepší startovní vlně. Na pětadvacatý ročník, který se koná 10.10.2020 se již těšíme, určitě se zúčastníme, protože ještě pořád je prostor na další zlepšení.

Michal Prášek

Fotogalerie